Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bibimbap på vegetariskt vis
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bibimbap på vegetariskt vis

Vegetarisk Bibimbap "Koreansk pyttipanna" med ostronskivling

Eftersom det inte är svampsäsong just nu så vill jag gärna slå ett slag för odlad svamp som finns att köpa i matbutikerna året runt. Förutom champinjon så finns det oftast även Kastanjechampinjon (skogschampinjon), Portabello, Shiitake och Ostronskivling.

Här har jag använt mig av ostronskivling, en väldigt god matsvamp som passar till mycket. I naturen kan man hitta ostronskivling på trädstammar där se växer i stora klasar. Men de vi hittar i affärerna och på sajter som säljer grönsaker är odlade i speciella lokaler med perfekta förhållanden av ljus, värme och fukt. Tips - testa att odla svamp själv hemma, det finns speciella kit att köpa på nätet eller i handelsträdgårdar.

Ostronskivling blir allra godast riktigt knaperstekt i olja. Den passar i massor av rätter som pasta, omelett eller i ramen.

Vegetarisk Bibimbap

Här har jag lagat en vegetarisk rätt där jag har hämtat inspiration från Bibimbap, koreansk pytt i panna. Stekt ägg, ris, kimchi, olika grönsaker och chilipasta brukar ingå i en klassisk Bibimbap. I min rätt har jag knaperstekt svamp, en kålsallad med sojamajonäs, stekt ägg och ris. Känns det för enkelt så kan du så addera t ex böngroddar, salladslök, sjögrässallad (Wakame som brukar finnas i delidisken) och någon syrad grönsak.

  1. Koka sushiris enligt förpackningen. Det kan du göra i förväg så det får svalna till rumstemperatur.
  2. Blanda en marinad på 2 tsk sesamolja, 0,5 dl neutral matolja, 2 msk japansk soya, 1 riven vitlöksklyfta, 1 tsk risvinäger och 2 tsk flytande honung.
  3. Rör ihop en sojamajonäs; 1,5 dl majonäs, 2 msk japansk soya, 1 msk limesaft, 1/2 riven vitlöksklyfta.
  4. Hyvla ett halvt huvud spetskål tunt, gärna på mandolin, och blanda det med sojamajonäsen, ställ åt sidan.
  5. Stek 400 g ostronskivling på hög värme i en panna med olja, salta och peppra. När svampen är krispig ta av den från värmen och blanda i marinaden.
  6. Stek ett ägg per person. Här är det viktigt att gulan är hel, bäst blir det om man steker i olja på ganska svag värme.
  7. Lägg upp sushiris, kålsallad, svamp och stekt ägg på en tallrik eller i en skål. Toppa kålsalladen med rostade sesamfrön, riset med furikake och servera med koreansk chilipasta (Gochujang). Lägg till fler komponenter om så önskas.

När man äter så blandar man runt allt på tallriken så man får alla smaker i varje tugga.

Vintips till vegetarisk Bibimbap

Fynd
Porta 6
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Porta 6 Branco 2022

Portugal Lisboa
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
84:-

Torrt, friskt och okomplicerat - det låter väl bra. Lägg därtill att det är ett vin som är lätt att matcha till mat OCH en prislapp under 100-lappen. Viner från Portugal tar just nu Sverige med storm och det är framförallt kombinationen av hög kvalitet och lågt pris som är en del av framgångsfaktorn. Smakrikt på en mix av spännande inhemska druvor och passar fint till vegetariska rätter i sommar.

Fynd
Château la Tour de l'Eveque
Rosé Flaska, 750ml 13%

Château la Tour de l'Eveque Château la Tour de l'Eveque Sainte-Anne Rosé 2023

Frankrike Provence , Côtes de Provence
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Skaldjur
Mingel
129:-

Ett vin som det är svårt att misslyckas med att matcha till mat - för glöm inte bort att rosé är grymma matviner! Det enda som kan bli knepigt här är om du fullkomligen älskar chili och hetta och öser på av det ( men då tar du vintipset nedan istället!) Det här är ett franskt svalt och elegant rosévin som kommer bli stapelvara hos vår redaktion (av omdömena att döma!)

Bra köp
Black Tower
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 8.5% Druvigt & Blommigt

Black Tower Fruity White 2022

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Mingel
73:-

Och för dig som ÄLSKAR chili och hetta - här är ditt vin. Vin med lite sötma gör susen för helheten, den lyfter alla smaker och tar udden av det heta.