Eftersom det inte är svampsäsong just nu så vill jag gärna slå ett slag för odlad svamp som finns att köpa i matbutikerna året runt. Förutom champinjon så finns det oftast även Kastanjechampinjon (skogschampinjon), Portabello, Shiitake och Ostronskivling.
Här har jag använt mig av ostronskivling, en väldigt god matsvamp som passar till mycket. I naturen kan man hitta ostronskivling på trädstammar där se växer i stora klasar. Men de vi hittar i affärerna och på sajter som säljer grönsaker är odlade i speciella lokaler med perfekta förhållanden av ljus, värme och fukt. Tips - testa att odla svamp själv hemma, det finns speciella kit att köpa på nätet eller i handelsträdgårdar.
Ostronskivling blir allra godast riktigt knaperstekt i olja. Den passar i massor av rätter som pasta, omelett eller i ramen.
Här har jag lagat en vegetarisk rätt där jag har hämtat inspiration från Bibimbap, koreansk pytt i panna. Stekt ägg, ris, kimchi, olika grönsaker och chilipasta brukar ingå i en klassisk Bibimbap. I min rätt har jag knaperstekt svamp, en kålsallad med sojamajonäs, stekt ägg och ris. Känns det för enkelt så kan du så addera t ex böngroddar, salladslök, sjögrässallad (Wakame som brukar finnas i delidisken) och någon syrad grönsak.
När man äter så blandar man runt allt på tallriken så man får alla smaker i varje tugga.
Torrt, friskt och okomplicerat - det låter väl bra. Lägg därtill att det är ett vin som är lätt att matcha till mat OCH en prislapp under 100-lappen. Viner från Portugal tar just nu Sverige med storm och det är framförallt kombinationen av hög kvalitet och lågt pris som är en del av framgångsfaktorn. Smakrikt på en mix av spännande inhemska druvor och passar fint till vegetariska rätter i sommar.
Ett vin som det är svårt att misslyckas med att matcha till mat - för glöm inte bort att rosé är grymma matviner! Det enda som kan bli knepigt här är om du fullkomligen älskar chili och hetta och öser på av det ( men då tar du vintipset nedan istället!) Det här är ett franskt svalt och elegant rosévin som kommer bli stapelvara hos vår redaktion (av omdömena att döma!)
Och för dig som ÄLSKAR chili och hetta - här är ditt vin. Vin med lite sötma gör susen för helheten, den lyfter alla smaker och tar udden av det heta.