Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bao Buns
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bao Buns

Bao buns med krispig tofu - Streetfood när den är som bäst

Bao buns eller Bao steamed buns är en streetfoodrätt som förekommer flitigt i hela Asien och är otroligt populär. Den består av ett ångkokt vitt fluffigt bröd som är vikt på mitten och fylls med protein, såser och grönsaker. Jag älskar asiatisk streetfood och Bao buns i synnerhet. Världens bästa bjud- och partymat eftersom man kan fylla bröden efter var och ens önskemål.

Frysta bao buns bröd finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker och Santa Maria har buns som säljs i vanliga matbutiker, men jag har inte hunnit testat dem ännu. Frysta bröd är praktiskt då man kan ta fram precis så många bröd du behöver. Räkna med 3 buns per person om du är riktigt hungrig annars blir två var lagom.

Man kan tex fylla bröden med knaperstekt smakrikt kött av t ex kyckling, anka, eller fläsk.

Här har jag tagit friterad tofu som protein men bunsen kan fyllas med knaperstekt smakrikt kött av t ex kyckling, anka, eller fläsk. Tofu är perfekt för ett vegetariskt gott alternativ. Jag köpte ett paket färdigfriterade tofu i tärningar av märket Yipin (200 g), som jag marinerade i 3 msk hoisinsås och 2 tsk krispig chiliolja och stekte på hög värme i 5-6 minuter.

Extra gott tycker jag att det blir det med krispiga grönsaker till, som fräsch sallad eller kål, rivna morötter samt lite picklad rödlök och het gurksallad i mina buns.

Bröden blir allra bäst om du ångar dem i speciella bambukorgar (finns att köpa i den asiatiska butiken för ett par hundralappar). Men det går även att ånga bröden i ett durkslag.

Slå här ångar du bröden:

Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten på bambukorgen, lägg i de precis tinade bröden, se till att bröden inte nuddar varandra. Häll ett par cm vatten i en stekpanna och när vattnet kokar placera bambuångaren över pannan och ånga bullarna i 10 minuter, använd locket som följer med korgarna. Lyft av bambukorgen av värmen (lyft inte på locket) och låt bröden vila i några minuter. 

Snabbpicklad rödlök

Lös upp 1 dl socker i 1/2 dl ättikssprit och 1 dl vatten i en kastrull på spisen. Ta kastrullen från plattan och lägg i 2 st tunt skivade rödlökar. Häll över allt i en glasburk och låt svalna. Den håller minst 2 veckor så det går bra att förbereda i god tid. 

Het gurka

Hacka 1 salladslök och en bunt koriander (även stjälkarna) och blanda med 2 msk chilioljan, 2 msk japansk olja, 2 msk risvinäger i en skål. Lägg en skivad gurka på ett fat och slå över dressingen.

Sojamajonäs

Blanda 2 dl majonäs, 2-3 msk soya, några droppar limesaft och riv ned en liten vitlöksklyfta och rör om.

Sista steget - montera ihop - ät - njut!

Fyll bröden med lite sallad, morötter, krispig tofu, ringla över lite hoisin sås och sojamajonäs, toppa med den picklade rödlöken och heta gurkan.

Vintips som passar till bao buns med krispig tofu

Fynd
Saint Clair
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 10.5% Friskt & Fruktigt

Saint Clair Riesling 2023

Nya Zeeland Marlborough
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Kryddstark
Skaldjur
141:-

Vin från Marlborough som ligger på Sydön i Nya Zeelands. Här är klimatet svalare vilket gör att drivan Riesling trivs. Vinet är fruktigt och friskt med rieslingsdruvans karaktäristiska förmåga att hantera hetta i mat på ett väldigt tjusigt vis. Det smakar plötsligt MER av allt.

Tips
Nau Mai
Vitt PET-flaska, 750ml 12%

Nau Mai Sauvignon Blanc 2022

Nya Zeeland Marlborough
115:-

Ytterliggare ett vin från Nya Zeeland men denna gången på druvan Sauvignon blanc som är den dominerande druvan och vanligast förekommande. I den här flaskan är vinet väldigt friskt och fullpackat med toner av citrus. Så om du tänkt pressa lite lime över maten - skippa det och ta en klunk av vinet istället för samma effekt. Omedelbart uppfriskande.

Fynd
20 %
Mon Choix Blanc
Vitt Flaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Mon Choix Blanc Chardonnay 2022

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
87:-
109:-

Oj oj oj tänker du som inte alls gillar friska och syrliga vita viner - finns det inget annat bra val? Jo - såklart att det gör för som alltid är det ju DU som bestämmer vad som är gott och funkar. Passande nog heter detta vinet just "Mitt val" och är en mjukt och lite rundare vitt vin på druvan Chardonnay. Ett praktiskt husvin att ha hemma och plocka fram även till Bao Buns.