Jag älskar att laga smarrig mat som kan förvandlas till något helt annat nästa dag. Bjud på en god risotto till fredagsmiddag och på lördag trollar du fram Arancini (friterade risottobollar) av resterna!
De frasiga Arancinibollarna passar som snacks, förrätt eller som en av flera tapasrätter. Laga t. ex. 8 portioner risotto och spara hälften till Arancini. (Jag brukar göra receptet som står på paketet till Zetas Aboriris.) Variera med att smaksätta riset med t ex saffran eller tryffelolja.
Ett tips när det gäller perfekt risotto är att den ska vara mycket lösare än vad man tror. De flesta gör misstaget att koka för torr och stabbig risotto. Rör och passa risotton hela tiden, riskornen får inte bli för mjuka de ska ha en liten fast (al dente) kärna kvar.
Så här gör du Arancini: (ca 15 bollar)
Ca 4 portioner risotto från dagen innan 125 g Minimozarella (eller vanlig mozzarella som skärs i kuber) 1 dl vetemjöl 2 dl panko (blanda ev ned 2 msk parmesanost för extra smak) 2 ägg rapsolja, till fritering
Häll av mozarellan och forma bollar av risottoriset med en minimozarella i mitten på varje boll. Rulla till så jämna bollar du kan.
Lägg mjöl i en skål, uppvispat ägg i en annan skål och panko i en tredje skål.
Vänd först en boll i mjöl, därefter i ägg och sist i skålen med panko. Upprepa med alla bollar. Lägg dem på ett fat med lite mellanrum så att bollarna inte fastnar i varandra.
Hetta upp oljan i en djup kastrull till 175-180 grader, (ha ett lock nära till hands för säkerhets skull).
Fritera några bollar i taget i oljan tills de fått en gyllen färg. Lyft upp med bollarna med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.’’
Servera bollarna med en kall tomatsås och/eller majonnäs, eller testa mitt tips på en superenkel fräsch och god avokadokräm.
Mixa 2 avokado, 1 tsk citron- eller limesaft, 1 msk olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Rör sedan ned 1 dl crème fraiche. Lägg upp i en skål toppad med några blad basilika.
Smaklig spis och trevlig helg - nedan finns viner som passar lite extra bra till!
En sval och elegant vit bourgogne med fruktiga och friska toner passar väldigt fint till arancini, speciellt med den fräscha avokadokrämen som tillbehör. Bourgogneviner har skjutit i höjden i pris den sista tiden men detta vin har ett riktigt fyndpris. Bjud svalt till arancinin som en förrätt på lördag.
Lagom till att melodifestivalen dragit igång lanserar Måns Zelmerlöv sitt 5:e vin, denna gången ett stilla vin som faktiskt överraskade självaste Bengt-Göran Kronstam med sin kvalité. Rosévin är ett perfekt sätt att tjuvstarta våren på (oavsett om det snöar ute) och passar bra till arancinibollarna, till det här vinet kan du dra på med smakerna dessutom.
Ett bubbel till ett riktigt budgetpris, det har du här. Det är ett blanc de blanc, vilket innebär att endast gröna druvor är med i flaskan, och har både fräschör och smakrikedom. Är du förtjust i mycket citron som smaksättare i din risotto blir arancinin på densamma goda tillsammans med detta i glaset.