Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vi listar 5 av världens äckligaste drycker - från Bäverhojt till fiskmåsvin
Tema

Vi listar 5 av världens äckligaste drycker - från Bäverhojt till fiskmåsvin

Bäverhojt ( Sverige )

Bäverhojt är ett kryddat brännvin där kryddningen inte är något man glömmer i första taget. Den säregna kryddan är bävergäll, ett sekret från bäver som djuret lagrar i sina två gällpungar. Dessa gällpungar, ofta kallade körtlar, läggs i 40% sprit för att dra i en ungefär en månad. Efter en månad har man fått en stark essens som måste spädas med mer sprit för att bli drickbart, efter spädning har du bäverhojt. En snaps med oförglömlig doft och smak.

Airag - jäst hästmjölk (Mongoliet)

Mjölk är inget obekant för de flesta, lite mer udda är hästmjölk och än mer ovanligt är det med jäst hästmjölk. Men det är faktiskt Mongoliets nationaldryck och inte speciellt ovanligt att bli bjuden på, tvärtom hör det till traditionen att hälsa gäster välkomna med en skål airag. Smaken ska enligt uppgift vara sur och lite lätt bubblande.

Risvin med musungar (Kina / Sydkorea)

Det här är förekommande i Kina och Sydkorea och här lägger man en handfull 2-3 dagar gamla musungar i en flaska med risvin som sedan ska jäsa i ett år. Det sägs varken smaka eller dofta gott men förepråkas som en riktig hälsodryck som kan bota allt från astma, olika hudsjukdomar och problem med levern.

Pizzaöl (USA)

Pizza och öl är inget konstigt var för sig, men ett amerikanskt bryggeri i delstaten Illinoios har tagit det ett steg längre och bryggt Mamma Mia! Pizza Beer, en klassisk lager som berikats med mosad margaritapizza och sägs ha smak av vitlök, tomat och oregano.

Fiskmåsvin (nordpolen)

Man tager vad man haver - det var förmodligen så inuiterna vid norra polcirkeln tänkte när de uppfann denna dryck som tydligen går att berusa sig på. Receptet och metoden är enkel, en död fiskmås stoppas i en flaska med vatten som sedan får jäsa i solen. Drycken har inte spridit sig långt bort från nordpolen så är du sugen får du pallra dig dit.

Bonus: Masksrosvin

Vi avslutar vår lista med att lägga till en 6:e dryck, och något som för de flesta säkert låter rätt så smaskigt i jämförelse med läckerheterna ovan, men ändock en dryck på en mer ovanlig råvara men som sägs vara på väg tillbaka, kanske har det med vårt ökade intresse för naturvin att göra?

Vinum taraxacumiense är det latinska namnet för maskrosvin som är en typ av vin som man jäser på socker och maskrosor. 1978 blev tillverkning av maskrosvin olaglig men efter några vändor skrevs lagen som reglerar hur mycket socker man får tillföra förutom frukten eller råvaran i ett vin om, och från och med 1994 är det åter igen lagligt att tillverka maskrosvin.