Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Enkla knepen för att undvika rödvinständer
Tema

Enkla knepen för att undvika rödvinständer

Rödvinständer uppstår av att röda viner innehåller naturliga färgämnen, tanniner och syror som i kombination med varandra kan bilda missfärgningar och fläckar på dina tänders yta. Desto mer porös din emalj är - desto bättre fäste får färgen med resultat att du sitter med blålila tänder på middagen! Dessutom kan färgen få fäste på läpparna och göra rödvinsränder.

Finns det någon lösning på problemet annat än att skippa det röda vinet helt och hållet? Ja, som tur är finns det bra tips och knep att ta till.

Borsta tänderna - före

Borsta tänderna innan du ska dricka vin och inte efter. När du borstar tänderna tar du bort bort plack som ligger på tänderna, det är i det porösa placket den röda färgen biter sig fast extra bra och tar du bort placket finns det alltså mindre att få fäste i.

Ost + Vin = inga röda tänder

Att äta ost till det röda vinet låter väl inte som ett allt för jobbigt råd att följa. Ost, helst hårdost, innehåller mycket kalcium och skapar ett slags skydd för tanden genom att täppa till mikroporerna i det yttre lagret på emaljen. Det bildas en barriär som är svårare för vinet att ta sig igenom helt enkelt.

Varannan vatten - helst kolsyrat

Att dricka vatten är bra på många sätt i samband med vin, men genom att ta en klunk vatten mellan vinklunkarna gör du det svårare för det röda pigmentet att fastna på dina tänder. Vatten hjälper både för rödvinständer men även rödvinsranden på läpparna. Så sippa på - men glöm inte att be om ett glas vatten till vinglaset.

Undvik vitt vin

Givetvis ska du dricka det du tycker är gott, men om dina tänder missfärgas väldigt lätt kan det vara bra att känna till knepet med att undvika vitt vin precis innan glaset med rött. Det låter kanske ologiskt men det har att göra med att vitt vin innehåller högre halt av syra som bryter ner emaljen och gör den mer sårbar och ett lätt byte för det pigmentrika röda vinet.

Plocka fram läppglanset

För att undvika rödvinsrand på läpparna kan du lägga på ett skyddande lager läppglans. Läppstift fungerar inte lika bra utan det är det fetare glanset som blir som en regnrock för läppen och gör att vinet inte kommer åt. Lägg på ett nytt lager mellan varven eftersom det tyvärr lätt fastnar på glaset.

Vänta med att borsta tänderna - efter

Om du ändå fått en blålila hinna kan det vara lätt att tro att du ska ta fram tandborsten så fort som möjligt, men tvärtom så gör du bäst i att vänta en stund, minst 30 minuter. För precis efter du druckit vin befinner sig dina tänder under en syraattack och borstar du då kan du göra mer skada på den känsliga emaljen.