Nytt år - nya möjligheter! Här är fem vinregler vi tycker att du ska lämna bakom dig och inte ta med in i det nya året.
Vi gör ett tankeexperiment. Föreställ dig en bit brieost. Hur smakar den om du äter den direkt från kylskåpet och hur smakar den om den legat framme på köksbänken ett par timmar? Väldigt olika, eller hur? Det samma gäller för vinet, är det allt för kallt kommer du knappt känna smaken, så ta fram vinet ur kylskåpet ca 30 minuter till en timma (om du har det väldans kallt i kylskåpet) innan du ska hälla upp så kommer det att smaka väldigt mycket mer.
Ofta serveras röda viner alldeles för varma - här gäller rumstemperatur som om du bodde i ett dragigt franskt stenslott! Där är det inte några 22 grader inne utan snarare 16 grader. Om det röda vinet serveras aningen kylt kommer det att smaka friskare och fruktigare, 16-18 grader brukar rekommenderas eller ännu svalare för vissa vinstilar.
Nej - det måste du inte. I vissa fall är det rent slöseri att hälla dyra droppar ner i en gryta och ibland är det så att ett annat vin faktiskt gör jobbet bättre. Vad är det du vill att vinet ska göra för din matlagning, är det friskhet och fräschör du vill åt ska du givetvis använda ett sådant vin, är det fyllighet och mustigt djup är det ett annat vin och ska du laga mat till många är bag-in-box en bra lösning.
Nu säger vi inte att du ska köpa ett dessertvin till biffen, utan vi menar att det finns viner med sötma som är otroligt gott till viss mat. Speciellt gäller detta om det är mat med hetta och sting i, då kan ett vin som har sötma och syra, som t.ex en halvtorr riesling, göra underverk. Har du inte provat är det ett experiment du inte vill missa.
Det finns gott om pekpinnar och regler om vilka viner som passar till olika slags mat. Men se dessa som hjälpande råd och tips - inte som regler som måste följas. Det är bara du som kan avgöra om något smakar bra eller inte, kom ihåg det och ha roligt när du väljer vin och hitta dina egna favoritkombinationer.