Från 1 juni kommer viner som är klassade som hållbara val på Systembolaget markeras med en Tumme Upp på hyllkanten, spana efter det så väljer du gott som gör gott. Kraven som ska uppfyllas är:
Miljöcertfierad odling och produktion
Förpackning med lägre klimatavtryck
Godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.
Här är tre bra val som kommer klassas som hållbart val från den 1 juni på Systembolaget och som dessutom fått Vinbörsens tumme upp av redaktionen som provat och betygsatt samtliga som Bra Köp och kommer med tips på vad du kan äta till.
"Själv serverar jag gärna caesarsallad till rosévin, och den får gärna toppas med lite extra parmesan för att möta syran. Rosévin i allmänhet och kanske det här i synnerhet är otroligt mångsidigt och fungerar till mycket, så det är ett lämpligt vin att ha på lut i kylskåpet om solen tittar fram." - Philip Ekengren
"Ett torrt men generöst solmoget vin att avnjuta som det är väl kylt i större kupa, eller till kycklingsallad med mango, rostade sesamfrön och sojamajonäs, en panerad och grillad bit fisk med bakad citron och kronärtskocka, grön sparrisrisotto eller kanske till en krämig, syrlig, och syndigt god getost av typ Monte Enebro." - Eva Weckström
"Att hitta bra vin på box kan vara en utmaning – och då är det skönt att kunna luta sig tillbaka mot en stabil producent som alltid levererar sjyst vin för pengarna: Mulderbosch.[...]Tappa upp till kycklingsalladen med citrusdessing, grillade räkorna med aioli eller servera som en uppfriskande, somrig aperitif." - Elin Börjesson