Det spås just nu bli den kallaste maj på 20 år så vi får vänta lite till med att slå oss ner i utemöblerna. Det får bli en fredagskväll inomhus, med ett glas rejält rött vin i väntan på värmen. Vår redaktion - som nu är Sveriges största! - har tips på tre röda du hittar på hyllan idag.
Barolo - kungen av viner i Piemonte. Det här är ett stort och maffigt vin som behöver sällskap av mat för att blomma ut. Här har vi ett prissänkt tips, ett vin som kan lagras i flera år och ett bra tips på en flaska att ge bort i present.
"Att hitta en Barolo under 200 kr är glädjande, även om kvaliteten självklart behöver leva upp till priset. I det här fallet har den svenska importören tillsammans med kooperativet Produttori di Govone lyckats med det, och får lite draghjälp av den utmärkta årgången 2019. Ett bra köp för den som vill prova på vad som ofta kallas ’kungen av viner’!" / Robert Montgomerie
Portugal erbjuder ofta bra valuta för pengen och det här är inget undantag. Ett smakrikt och mustig rött vin som passar fint till smakrik mat.
"Ett riktigt portugisiskt vin med personlighet som längtar efter feta charkuterier eller en stadig köttbit med gräddig sås eller varför inte en krämig svamppasta till. Även en vegetarisk paj med obscena mängder ost funkar fint. För 79 kronor är detta ett bra klipp för den som inte vill ha hela syltburken. Ett riktigt matvin, med mycket charm och en hel del struktur." / Eva Weckström
En bra allroundbox som passar till mycket, smakrikt men med en lättsam framtoning. Fullpackad av bäriga solmogna toner av blåbär, björnbär och plommon.
"Ruby Zin är ett riktigt allroundvin som passar till det mesta som kyckling, fläsk- eller lammkött. Ett bra val till såväl fredagstacon, charkbrickan, grillkvällen eller till buffén. Men funkar också till Chili con carne, rustika pasta rätter och pizza. För Laila är det viktigt att vinet har låga halter av histaminer och tanniner, de ämnen som en del personer får huvudvärk och allergiska reaktioner av. " / Suzanne Ribbing