Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Mästare på Burgare - Micke Gustafsson
Snurra flaskan

Mästare på Burgare - Micke Gustafsson

Berätta kort om dig själv! Vad händer i ditt liv just nu?

Jag jobbar som projektledare inom industri, bor med min sambo Therese och barnen Anton och Emil i en villa utanför Gävle.

Efter vinsten i Burgar SM 2021 så har det tagit fart med event inom just hamburgare men även grillevent. Det är även mycket aktivitet på sociala medier. Där kan man följa mig på @matochvinbymicke

Driver även ett företag där jag kör restaurang konsult, event och socialamedier.

Har du du några spännande projekt på gång?

Just nu så håller jag på med en kokbok ihop med ett UF företag, kokboken kommer innehålla recept på min favorithamburgare, tips och trix. Håller även på att hjälpa en restaurang i Gävle att komma igång med en ny satsning. Jag skriver deras meny för burgare och sides. Sen hjälper jag dem att driftsätta menyn.

Sen har jag några spännande event på gång som diskuteras, håller man utkik på mina sociala medier så kommer man få löpande info där :-)

Vad har du för relation till vin?

Växte upp i en familj där far var kock och mor var utbildad kallskänka. Far jobbade som restauranglärare och mat och vin pratades det om ofta hemma. När man själv fick börja dricka vin så föll det sig naturligt att man tog ett glas till maten. Jag är en nyfiken person, testar gärna nya viner. Går jag till en restaurang så tar jag helst något jag inte druckit förut.

Denna nyfikenhet har lett till att jag börjat lagra viner själv för att kunna följa utvecklingen på vinerna.

Vart hittar du din inspiration?

Sociala medier, böcker och restauranger. Följer matkreatörer och vinskribenter på sociala medier, lyssnar på poddar om vin. Favorit podden är dela en flaska med Alf och Petter.

Vi har en av Sveriges bästa vinbarer i Gävle (Verovin). Dem har ett stort utbud av vin på glas en mysig miljö och riktigt trevlig personal. När jag har möjlighet så föredrar jag att gå dit. Man testar alltid något nytt där. Tyvärr inte så ofta då man har små barn :-)

Vilket är ditt go-to vin?

Ung Nebbiolo, inget slår ett glas, sval ung Nebbiolo, en smakrik hårdost och tunt skuren lufttorkad korv eller skinka. La Spinetta finns alltid i källaren och är ett sånt vin som jag aldrig tröttnar på.

Vad är ditt favorit "wine moment"?

Var på en jobbresa till Bergamo i Italien. Hamnade på en bistro och åt en 12 rätters middag. Ägaren av bistron ägde även en vingård. Alla viner till maten var från vingården. Oslagbara viner och en smakupplevelse som jag inte glömmer. Tyvärr har jag glömt namnet på vingården. Men har en tom vinflaska från middagen liggandes i en låda så jag kan leta på den till nästa gång jag ska dit :-)

Vad serverar du till helgens middagsbjudning?

Inga planer för helgen, men på nyår gjorde jag en svamprisotto, lammlägg som gått 24 timmar i sousvide, toppade med en rödvinssås, smörstekt panko och tryffel. Till det drack vi en G.D Vajra från 2013 som jag lagrat i källaren sen 2017. En jäkla bra kombo som uppskattades med tomma tallrikar.

Vilket land/region har enligt dig, de bästa vinerna?

Det är nästan en omöjlig fråga att svara på då jag gillar så mycket olika viner. Men jag är ju jäkligt svag för viner från Piemonte i Italien och tycker även viner från Côtes du Rhône är jäkligt bra. Men får jag säga det i större drag så skulle jag säga norra Italien.

Vem skulle du vilja dricka vin med? (känd person eller vem som helst)

Efter att ha lyssnat på ”Dela en flaska” under några år så skulle det vara jäkligt skoj att få sprätta några flaskor med Alf och Petter. Dem har gett så mycket tips och inspiration så det skulle vara extra skoj att få bjuda tillbaka med vin och mat.

Fynd
Maggio
Rött Flaska, 750ml 14%

Maggio Barbaresco 2018

Italien Piemonte , Barbaresco
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Lamm
Nöt
Ost
Vilt
179:-
Fynd
Barolo Fontanafredda
Rött Flaska, 750ml 13.5% Stramt & Nyanserat

Barolo Fontanafredda 2019

Italien Piemonte , Barolo
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
219:-
Tips
23 %
Casa Cavallo
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Casa Cavallo 2014

Italien Toscana
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Ost
81:-
105:-