Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Beaujolais Nouveau - vad är det?
Tema

Beaujolais Nouveau - vad är det?

Vad är Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau är kopplat till den franska regionen Beaujolais i Bourgogne och här gör man vin på druvan gamay. Det speciellla med beaujolais noveau, och det som skiljer vinet från andra, är att det ett så kallat primeurvin - årets första vin!

Vinet släpps på marknaden endast ett par veckor efter att druvorna skördats och släppet görs alltid varje år på den tredje torsdagen i november. Något som firas storlaget i Frankrike och i stora delar av världen där folk köar utanför butiker för att få tag i de första flaskorna. En riktig vinfest.

Vad är ett primeurvin

Skillnaden mellan primeurviner, årets första färdiga viner, och ”vanligt” vin är kortfattat tillverkningsmetoden. För att vinet ska kunna buteljeras så snabbt efter skörd behöver vinet genomgå macération carbonique, en slags kolsyrejäsning där man inte krossar druvorna utan låter jäsningen börja i de hela druvorna. På så vis minskar äppelsyran i druvjuicen och det behövs inte göras en andra jäsning, som man behöver göra med "vanligt vin". Genom att använda macération carbonique kan man buteljera vinet snabbt och resultatet är mjuka och fruktiga viner med fokus på fräschör!

Hur smakar Beaujolais Nouveau

Ett primeurvin har oftare en ljusare färg och är mjuka och har lägre strävhet. Beaujolais Nouveau är lätta, saftiga och lättdruckna viner med toner av röda bär som hallon, jordgubbar och aromer av godis. Det är ungt, piggt och väldigt fräscht. Vinet är inte tänkt att lagras utan ska konsumeras här och nu.

Här kan du se aktuella viner som släpps 16 november 2023 på Systembolaget