Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: känner du till Nikkei?
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: känner du till Nikkei?

Nikkei - en fusion mellan japanska och peruanska köket

Matinspirationen kan komma från många olika håll som resor, restaurangbesök, tv-program och kokböcker. Nyligen serverades jag en väldigt fräsch sallad med quinoa på en nyöppnad Nikkeirestaurang i Stockholm. Nikkei brukar beskrivas som en fusion mellan det japanska och det peruanska köket.

Första gången jag kom i kontakt med Nikkei var på 90-talet när jag åt på legendariska Nobu i New York. Fortfarande 25 år senare är det kanske min häftigaste restaurangupplevelse någonsin. På den tiden var de inte många svenskar som ens kommit i kontakt med sushi. Jag och några kompisar hade hört att Robert de Niro var delägare och brukar hänga där, så i ärlighetens namn var de nog därför vi bokade bord där. Men det är såklart kocken Nobu Matsuhisa som är den verkliga stjärnan i mina ögon. Han äger numera Noburestauranger och Nobuhotell över hela världen. Nobu som är född i Japan har även har bott i Peru, lagar och serverar japanska rätter med peruanska ingredienser precis som Nikkei, men Nobu Matsuhis kallar sin genre ödmjukt för Nobu-stil.

Salladen som jag nyligen åt på nyöppnade Issei Stockholm serverades som en sidorätt med friterad lotusblomma på toppen. Jag har låtit mig inspireras men har gjort en matigare variant så att den står sig som en egen rätt – kanske till helglunch eller som en festlig förrätt. Quinoa är dessutom perfekt när man har glutenintoleranta gäster. 

Ponzumarinerad quinoasallad med lax 2 portioner 

Blanda 1 dl ponzu, 1/2 dl japansk soya och en hackad chili till en dressing.

Koka quinoa enligt förpackningen, men välj att tillaga 4 portioner istället för 2. Festligast och snyggast blir det om man väljer quinoa med blandade färger.

När quinoan är färdigkokt (brukar ta 10 minuter), häll bort ev överblivet vatten och blanda quinoan med dressingen. 

Under tiden skär en färsk mango, 1 avokado, 6 cocktailtomater och 1/2 gurka i mindre bitar.

Skär ca 180 g Salmalax (eller liknande lax) i tunna skivor, ringla lite japansk soya över laxen.

Lägg krispig frisésallad i varsin djup tallrik/skål, blanda quinoan med frukten, grönsakerna och laxen och lägg blandningen på salladen. Det är festligt att toppa med friterat rispapper eller räkchips för att få det lite krispigt. 

Ps: De flesta glutenintoleranta tål både soya och ponzu, men är man superkänslig så läs ordentligt på förpackningarna, för det går att hitta helt utan gluten.

Trevlig helg!

Bra köp
Moncaro
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic 2021

Italien Marche , Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Buffémat
Fisk
Sallader
Skaldjur
89:-

Om du är obekant med druvan Verdicchio är det på tiden att prova. Det här är ett väldigt användbart friskt och smakrikt vitt vin som passar till mycket. Gott till alla slags fisk och skaldjursrätter, från fisksoppa med saffran till den här fusionrätten.

Bra köp
Ca' Montini
Mousserande Flaska, 750ml 11% Torrt vitt

Ca' Montini Prosecco Extra Dry

Italien Venetien , Prosecco
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Mingel
109:-

Prosecco passar utmärkt till den här rätten - speciellt om du serverar den som förrätt eller kanske som plock till minglet före maten. Proseccon är fruktig, bubblig och sätter fart på både aptit och humör.

Bra köp
Foot of Africa
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Foot of Africa Chenin Blanc 2022

Sydafrika Western Cape
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Buffémat
Fisk
Sallader
Skaldjur
89:-

Foot of Africa är sannerligen en trotjänare på systembolagshyllan - och ibland är det lätt att glömma bort dessa och bara spana efter nytt. Det är dumt, eftersom det i dessa trotjänare finns guldkorn. Som det här på härliga druvan chenin blanc och ett pris som inte ruinerar dig, oavsett hur många gäster du vill bjuda.