Tänk vad lätt det är att sätta lite guldkant på helgen. Den här ljuvliga ostkrämen är enkel att laga och du väljer själv din favorit på hårdost, eller kanske river du dina smakrika ostkanter som blivit kvar i kylskåpet. Att använda det sista på gamla ostar är ett utmärkt sett att ta vara på hela osten och inte bidra till onödigt matsvinn. Använd den fina delen på rivjärnet.
Brynt ostkräm med ett stänk av citron.
(Till 15 st små krustader)
Bryn 25 g smör på medelvärme tills smöret slutat skumma och fått en lite gyllene ton och en ljuvlig doft av smörkola. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna något. Blanda ned 1,5 dl crème fraiche och 1,5-2 dl riven ost. Jag valde en ost som heter Havsgus, men förslagsvis Prästost, Västerbottenost eller Gruyére funkar också jättebra. Smaka av med lite salt och svartpeppar och tillsätt saften från ca en klyfta citron. Klicka i ostkrämen i krustaderna. Jag använder krispiga, färdiggräddade filokrustader av märket Lazaridis. De är jättegoda och håller sig frasiga och fina länge efter att man fyllt krustaderna med ostkrämen. Dekorera med lite löjrom eller sikrom på toppen. Passar perfekt som mingelsnacks före maten till ett glas bubbel eller annat passande vin.
Fler serverings tips:
Bjud ostkrämen på en frasig råraka med nystekt svamp som en lyxig helglunch.
Ostkrämen funkar också i all enkelhet på ett ett ostkex eller en bit fröknäcke.
Eller servera som dipp till grönsaksstavar.
Ugnsrostade rotgrönsaker blir extra smarriga med en klick ostkräm.