Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Frossa i sparris
Tema

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Frossa i sparris

Vilken sparris är din favorit, den vita eller den gröna? Jag älskar båda men väljer oftast vit sparris på krogen och den får gärna serveras med beurre blanc och forellrom. Hemma blir det oftast grön sparris, för att den är så enkel och inte behöver skalas. Den spröda gröna sparrisen går att variera på så många sätt och ger en lyxig känsla och höjer en vanlig grönsallad flera nivåer. Bryt alltid av den träiga delen längst ned. Sen kan du skära den i mindre bitar och blanda den som den är i en fräsch sallad. Grön sparris går även att både råsteka och grilla och vips så har du ett lyxigt tillbehör. Risotto med grön sparris är jättegott och smakar vår och fest på samma gång. Den gröna primören är superläcker att lägga på pizza, paj eller en tarte av smördeg. Här är det så snyggt och effektfullt att halvera dem på längden. Enklast gör man det med en mandolin, men akta fingrarna.

Ett tips är att dippa grön sparris i en god röra som ett snacks före maten, förslagsvis till ett glas riesling. Så mycket fräschare än chips och festligare än grönsaksstavar.

En enkel dipp gör du på 2 dl majonnäs av bra kvalité, citronzest och saft från en liten ekologisk citron, 2 dl riven parmesanost och en liten riven vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar, var försiktig med saltet eftersom parmesan är salt i sig.

Här har jag gjort en effektfullt förrätt med skagenröra och grön sparris serverad i glas. Skagen är superlätt att göra och har få ingredienser.

Här kommer ett enkelt recept på Skagen (6 portioner):

Skala och grovhacka ett 1/2 kg räkor, blanda med 1 dl majonäs 1 dl crème fraiche. Smaksätt med 3 msk hackad färsk dill och citronsaft från 1/2 citron. Salta och peppra, här blir det bäst med vitpeppar. Fyll ett glas till hälften med Skagen, stick ned ett par fina gröna sparrisar i röran. Garnera med en rejäl klick löjrom, det är ju ändå helg.

Tips: förvara sparrisen stående i ett glas vatten, helst svalt men inte i kylskåpet, så håller den dig mycket längre.