Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Brynt smör
Tema

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: Brynt smör

Man kan riktigt höra hur gott det kommer att bli när du lägger en ordentligt smörklick i en kastrull som  får smälta till en varmt gul rinnande konsistens, som snart börjar bubbla för att sen övergå till ett ordentligt skum (vispa hela tiden). Nu har smöret fått en gyllene färg och den nötiga doften som påminner om smörkola vittnar om att det kommer smaka himmelskt. När bubblorna stillnat drar man kastrullen från plattan så att smöret inte bränns.

Jag lägger gärna i salviablad i kastrullen i slutet som blir krispiga av det heta fettet. Ta många salviablad för de blir så goda och frasiga, ät dem som de är eller garnera med dem. Brynt smör är verkligen något som sätter guldkant på tillvaron. Häll smaksatt brynt smör över fisk, pasta, kyckling, ugnsbakad rotselleri, en köttbit eller något så enkelt som kokt potatis. Timjan, salvia, hasselnötter, citron, chili och vitlök är bra smaksättare till brynt smör.

Vispat brynt smör

Man kan också vispa brynt smör för att servera till ett gott bröd. Låt då det brynta smöret svalna i kylskåpet tills det återfått en fast men inte stenhård konsistens, vispa med elvisp och smaksätt med t ex citroncest eller färska örter. Vill du ha en lösare konsistens så går det att droppa i lite rapsolja. Det brynta vispade smöret kan även serveras till grillat istället för kryddsmör.

Tänk att något så enkelt kan vara så ljuvligt gott. Jag blir verkligen lycklig av brynt smör, så har  du inte testat att bryna smör måste du göra det!

Ett av mina starkaste matminnen någonsin är när en av våra allra bästa kockar Jimmie Eriksson, i ett samarbete med Arla öppnade upp en tillfällig smörkiosk där alla rätter såklart hade smör i sig. Där åt jag brynt smörglass för första gången, en matupplevelse som jag aldrig kommer glömma.