Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
5 vinregler du bör bryta mot
Tema

5 vinregler du bör bryta mot

1. Vitt vin och bubbel ska serveras iskallt

Vi gör ett tankeexperiment. Föreställ dig en bit brieost. Hur smakar den om du äter den direkt från kylskåpet och hur smakar den om den legat framme på köksbänken ett par timmar? Väldigt olika, eller hur? Det samma gäller för vinet, är det för kallt kommer du knappt känna smaken, så ta fram det ut kylskåpet en timma innan du ska hälla upp så kommer det att smaka väldigt mycket mer.

2. Röda viner ska serveras rumstempererat

Ofta görs misstaget att servera röda viner alldeles för varma. Här ska du tänka rumstemperatur som om du bodde i ett dragigt franskt stenslott! Där är det inte några 22 grader inne utan snarare 16 grader. Om det röda vinet serveras bara aningen kylt kommer det att smaka friskare och fruktigare, 16-18 grader brukar rekommenderas eller ännu svalare för vissa vinstilar.

3. Du måste alltid använda samma vin i maten som du ska dricka till

Nej - det måste du inte. I vissa fall är det rent slöseri att hälla dyra droppar ner i en gryta och ibland är det så att ett annat vin faktiskt gör jobbet bättre. Vad är det du vill att vinet ska göra för din matlagning, är det friskhet och fräschör du vill åt ska du givetvis använda ett sådant vin, är det fyllighet och mustigt djup är det ett annat vin och ska du laga mat till många är bag-in-box en bra lösning.

4. Söta viner passar endast till dessert

Nu säger vi inte att du ska köpa ett dessertvin till biffen, utan vi menar att det finns viner med sötma som är otroligt gott till viss mat. Speciellt gäller detta om det är mat med hetta och sting i, då kan ett vin som har sötma och syra, som t.ex en halvtorr riesling, göra underverk. Har du inte provat är det ett experiment du inte vill missa.

5. Följa vinregler slaviskt

Det finns gott om pekpinnar och regler om vilka viner som passar till olika slags mat. Men se dessa som hjälpande råd och tips - inte som regler som måste följas. Det är bara du som kan avgöra om något smakar bra eller inte, kom ihåg det och ha roligt när du väljer vin och hitta dina egna favoritkombinationer.

Fynd
Palmer & Co
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt

Palmer & Co Brut Reserve

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
329:-

Champagne ska serveras någonstans mellan 6-10 grader, så kika på vad du har ditt kylskåp inställt på. De flesta har 4-5 grader i kylskåpet så ta fram flaskan en stund innan. Desto mognare champagne, desto högre serveringstemperatur.

Fynd
Luigi di Grasso
Rött Box, 3000ml 13%

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Italien Piemonte
269:-

Ska en röd bag in box också serveras svalare än rumstemperatur (nu förutsätter vi att du inte bor i ett franskt slott...) Svaret är ja. Tappa upp vinet på en karaff som lättare ryms i kylskåpet så slår du två flugor i en smäll, vinet blir svalare och det luftas samtidigt vilket de flesta boxviner vinner på!

Bra köp
Terre de Mistral Reserve
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2020

Frankrike Rhonedalen , Côtes du Rhône
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
99:-

Samma vin i grytan som i kocken? Om vinet har ett sådant här plånboksvänligt pris och du ska laga en klassisk köttgryta som t.ex bouef bourguignon så är svaret - Ja. Côtes-du-Rhône viner finns det många av med bra kvalitet och samtidigt bra prisklass som gör att du kan använda samma vin i gryta och till bords. Men häll inte dina dyrgripar i grytan, det är slöseri, du kommer få samma fina resultat med billigare viner.

Fynd
1 %
Kloster Eberbach
Vitt Flaska, 750ml 8% Druvigt & Blommigt

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2021

Tyskland Rheingau
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Mingel
139:-
140:-

Här har du ett exempel på vin med sötma men även med knivskarp syra. Den bästa kombinationen av sött och syrligt. Här citerar vi vår skribent Gunilla Hultgren Karell. "Prova till rimmad lax med hovmästarsås. Sötman i såsen och vinet möts och tar ut varandra i en raffinerad ekvation. Det man trodde skulle bli något sötsliskigt blir istället elegant och friskt. Testa och förvånas!"

Fynd
Three Finger Jack
Vitt Flaska, 750ml 14.5%

Three Finger Jack Chardonnay 2020

USA Kalifornien
149:-

Testa något "galet" som det här fylliga, smöriga vita vinet till en bit fin biff. En kryddig chardonnay som denna passar kanske oväntat bra. Kul om du vill testa något nytt och väldigt bra för gästen som inte dricker rött!