Vår redaktion har radat upp fem viner med sin prislapp under 100-lappen. Riktiga rödvinsfynd för hösten.
"Vinet doftar ursprungstypiskt av lokala färska örter som salvia och timjan samt en touch av pinjenöt inlindat i flera lager av pomerans, solmogna jordgubbar, röda klarbär och skogshallon. Sippa sval som den är eller matcha till regionstypisk köttgryta, ragu med pasta och riven parmesan, spaghetti alla salsiccia eller penne all'Arrabbiata. Ett klockrent fynd och ett fint allroundvin att ha i vinstället." / Eva Weckström
Ett medelfyllig vin med mjuk framtoning, detta är alltså inget för den som kräver stadig tanninstruktur. Det bjuds dock hyggligt pigg syra och smakmässigt dominerar blåbären, björnbären, de gröna örterna och de färska nötterna- och faktum är att en viss strävhet dyker upp på slutklämmen ihop med en ruta mörk choklad. Detta lirar finfint till en het chili, en kryddig pizza med pepperoni eller hederlig pasta Carbonara." / Eva Weckström
"Det är ett smakrikt vin med djupt mörkröd färg, det har en härligt maffig fruktighet, som drar åt körsbär, blåbär och plommon, det finns kraft och struktur och en angenäm kryddighet. Till det här vinet passar exempelvis en kryddig gryta med chorizo, bönor, paprika och annat gott man kan komma på. Priset ligger numer precis under 100-lappen och det gör det till ett utmärkt bra köp för den som gillar mycket smak med spansk touch." / Gunilla Hultgren Karell
"I glaset möts vi av en varm fruktighet med toner av björnbär, moreller, choklad, kaffe och kryddor. Det här är ett kraftigt vin med bra drag i som behöver matchas med smakrika kötträtter eller varför inte en orientalisk gryta? Om du inte redan upptäckt de plånboksvänliga vinerna från Portugal – testa gärna Alto Pino Reserva! " / Robert Montgomerie
"Vinet är medelfylligt till fylligt med en gnistrande rubinröd färg som drar en smula mot tegel. Syran är ljuvligt synkad, frukten saftig och tanninstrukturen närvarande men mjuk och följsam. Smakrikt, trivsamt, rent och snyggt. Ett finfint sällskapsvin som enkelt klunkas i goda vänners lag men som även kan njutas till charkbrickan, de lagrade ostarna och genom hela måltiden- gärna med italienska förtecken." / Eva Weckström