Snart har vintern rasat klart, nästa vecka firar vi Valborg och våren är officiellt här OCH det är dessutom löne-fredag! Så slå till på att laga och äta något "vårigt" i helgen; som att grilla, köra igång pizzaugnen, laga primörer som sparris och ramslök eller något annat gott.
Här får du hela 5 tips på prisvärda köp du hittar på hyllan.
Två smaksäkra herrar ligger bakom det här vinet, stjärnkocken Björn Frantzén och master sommelier Ian Cauble. Det är ett vin som är lätt att matcha till mat, tänk en bit grillat kött, en mustig gryta eller nästan vad som helst av listan av franska klassiker.
"Doften förflyttar mig direkt till Rhône. Det är intensiva toner av björnbär, lakrits, färska örter, viol och lite peppar. Smaken är lika typisk - mogen frukt, örter, pepparkorn, lakrits. Härlig intensitet och längd med både värme och fräschör. Alla smaker sitter ihop och det finns en ledig och självklar elegans mitt i det myckna." / Gunilla Hultgren Karell
Malbec är det självklara valet till grillat och stjärndruva i Argentina, men det här är från Australien. Ett land som också är vassa på att grilla. Det här matchar det mesta du lägger på ett galler - även vegetariskt eftersom det får sin rökiga karaktär från grillen.
"Mjuk, smidig smak med toner av saftiga björnbär, plommon, vanilj, violpastiller, lakrits och liten kanelkrydda. Generös eftersmak med lätt fräschör som ger vinet balans och viss längd. En riktig charmör som är svår att värja sig mot." / Gunilla Hultgren Karell
Ett fräscht och fruktigt vin som är lätt att matcha till mat på samma tema: lätta rätter. Trevligt och okomplicerat vitt som dessutom är ett bra val för utflykter med sin praktiska PET-flaska.
"Druvblandningen Sauvignon Blanc/Semillon är så klassisk den kan bli för vit bordeaux, men här befinner vi oss istället i Australien. Till saken hör att detta vinland gör några av världens bästa, rena semillonviner och det är inte utan nyfikenhet jag höjer glaset. Fräscht och lättdrucket till sallader, fisk och skaldjur i somrig stil." / Bengt-Göran Kronstam
Gå ordentligt loss på italienska smaker i helgen och matcha med den här boxen från Toscana. Tänk pizza med mustig tomatsås och mozzarella, en krämig lasagne eller en osso bucco som får puttra halva lördagen!
"Toscana är känt för sin goda mat och sina välsmakande röda viner. Den här prisvärda boxen innehåller ett vin gjort på 100% Sangiovese, en av Italiens mest välkända och omtyckta druvor. Vi hittar inslag av av körsbär, mogna hallon, kakao men även örter och lagerblad vilket ger ett smakrikt och lite kryddigt vin." / Suzanne Ribbing
Om du inte svängt förbi Österrikiska hyllan på sistone så rekommenderar vi det, här finns mycket prisvärt. Bland de vita vinerna är druvan Grüner Veltliner den som regerar och den finns även i detta "bland-vin". Det är torrt, friskt och fruktigt. Ett bra vinval för en grönskande vårhelg.
"Gemischter Satz är en österrikisk specialitet. I detta fall handlar det om såväl Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc och Muskateller. Resultatet är ovanligt charmfullt: blommigt i hög grad, men också med bett och struktur som gör användningsområdet precis så omfattande som behövs för charkuterier, kallskuret, pastejer, milda ostar och picklade grönsaker." / Bengt-Göran Kronstam